10 d’abr. 2011

Aurelia Gutiérrez-Cueto Blanchard


Aurelia Gutiérrez-Cueto Blanchard va néixer a Santander en una família culta i refinada.

Estudia a l'Escola Superior de Magisteri, sent la primera de la seva promoció. En 1911 i després de rebre una càtedra a l'Escola Normal, s'instal·la a Granada. Anys després, en 1932, és nomenada Directora Interina de la primera Escola del Magisteri Primari de la ciutat de Melilla.

Una de les seves filles diu de la seva mare:

Aurelia, d'un gran talent i una cultura extraordinària, d'una bondat i una dolçor a to amb aquests, sempre ajudant i protegint a tot el que necessitava, tant família com a amics o coneguts que ella veia que ho mereixien. Va ser número 1 de l'Escola Superior de Magisteri de Madrid i que la seva valia van admirar en el seu temps Marcelino Domingo, Rufino Blanco, Luis Zulueta, Besteiro, etc. Va ser assassinada a Valladolid l'any 36, i els seus papers i llibres arrasats per complet. Ella és la que tenia cartes i retrats familiars en abundància, però...”.

L'any 1936 va ser assassinada a Valladolid, on havia estat Directora de l'Escola Normal, víctima de la repressió franquista, i els seus papers, llibres, documents, fotografies i arxius arrasats.


Per saber-ne més:

- Mujeres en Melilla. Mª Ángeles Sánchez






3 comentaris:

  1. Pequeña Gran Dama
    cuánto te correspondimos qué felicidad



    Pequeña Dama que a los tuyos
    y todos defendiste
    horas días años negros de nuestro País
    aliviados con la dignidad de tantas madres
    transmisoras de esperanzas renacidas
    renovando su regalo tan firme tan alegre
    animando de nuevo a tomar partido
    los días heroicos de hogares que resisten
    que consiguen renovar nuestras glorias
    pueblo acariciado surgiendo de nuevo

    Pequeña Dama te sigo teniendo delante
    venciendo al terrible destino de la nada
    figura inasible animando a tu victoria
    la larga aventura de paz y libertad
    el amor derramado inextinguible
    honra heredada buscando la igualdad



    Juan Manuel
    (Barcelona, 10 Septiembre 2010)
    (www,juanmaescribe.com)
    (revolaturajuanmanuel@gmail.com)

    ResponElimina
  2. NOTA A PIE DEL POEMA:

    Poema recordando a mi suegra, Elena Barahona Gutiérrez-Cueto (Madrid, 1912 – Barcelona, 28 abril 2010), profesora, cenetista.
    Era hija de la pedagoga Aurelia Gutiérrez-Cueto Blanchard, asesinada por los franquistas en Valladolid, siendo directora de la Normal de Maestros (la pintora santanderina Maria Blanchard, que firmaba utilizando su segundo apellido, era su hermana).
    Poema también para mi familia política, pues mi mujer nieta de Aurelia e hija de Elena, es Elena Isabel Miguel Barahona, también profesora de 1ª enseñanza y de 2ª licenciada en Lengua Inglesa por la Universidad de Barcelona.

    ResponElimina
  3. Acabo de descubrir la genealogía de Elena Barahona Gutiérrez y he quedado fascinado por su historia. El motivo de mi investigación es el análisis del proceso de depuración y represión de maestros de Fuencarral donde Elena ejerció. Agradecería contactar con usted para pode completar la investigación y comprender esa vida tan apasionante. Mi correo es teoignacio@gmail.com

    ResponElimina