10 d’abr. 2011

María de la O Lejárraga (Maria Martínez Sierra)


María de l'O Lejárraga, va néixer a Sant Millán de la Cogolla, La Rioja, en 1874. Va estudiar a Madrid a l'Associació per a l'Ensenyament de la Dona, institució de la qual va ser professora.

Les seves inquietuds literàries li van portar a publicar el seu primer llibre “Contes breus, lectures recreatives per a nens”, que serà l'única obra que signarà amb el seu nom.

En 1900 es va casar amb Gregorio Martínez Sierra i va adoptar els cognoms del marit. Després de les noces, la majoria de les seves obres porten el nom de l'espòs.

Feminista convençuda i activa, fundadora de societats que promocionaven l'educació de la dona, va estar, incomprensiblement sotmesa al seu marit.

En 1933 va ser diputada socialista per Granada i va ser designada vicepresidenta de la Comissió d'Instrucció Pública. Va ser agregada comercial a l'ambaixada espanyola a Bèlgica, sota la tutela de la qual van estar centenars de nens i nenes refugiats de la guerra.

La Guerra Civil la va obligar a un penós exili i va morir a Argentina en 1974, poc abans de complir 100 anys, sent pràcticament una desconeguda, tant des del punt de vista literari com del
compromís social.


Altres materials:

- Video. María de la O Lejárraga. RTVE

- María Lejárraga a la Wikipedia

- Documentos RNE - María Lejárraga, brillo en la sombra

- María y el Frente Popular

- María Lejárraga y la política

- Muntatge musiva i fotos de Maria Lejárraga








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada