9 d’abr. 2011

La depuració de les mestres

Des de 1936 a la zona franquista i des de 1939 en tota Espanya, la depuració, la repressió i l'exili van afectar a tots els col·lectius, però especialment al dels mestres i les mestres, que havien simbolitzat la política educativa i democràtica de la II República.

Els mestres i les mestres de la República eren els responsables de formar a la futura ciutadania en els valors republicans, la qual cosa explica l'interès del franquisme per substituir-los per persones afins a la seva ideologia.

En el cas de les mestres, amés,  la repressió estaba també relacionada amb al fet que havien encarnat un nou model femení en l'esfera pública que el franquisme rebutjava de plànol per ser oposat a l'ideal de dona que propugnava el nacional-catolicisme.


En la II República apareixen les primeres professores de batxillerat, inspectores d'educació, professores contractades per la Universitat… Moltes mestres, pensionades per la Junta d'Ampliació d'Estudis, van conèixer el sistema educatiu d'altres països i es van obrir unes expectatives a la presència pública de les dones que serien truncades per la Guerra Civil i els primers anys del franquisme.
Mari Cruz de l'Amo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada