10 d’abr. 2011

Maria Luisa Navarro Margati

Nascuda a França, de família gaditana de tradició republicana. Pedagoga i psicòloga. Va estudiar a l'Escola d'Estudis Superiors de Magisteri, secció de lletres, on més tard va ser professora.

Professora auxiliar en el col·legi nacional de sordmuts. Va obtenir una beca del JAE en dues ocasions, 1908 i 1930.

Va traduir a l'espanyol L'educació de les nenes: Pedagogia de Fenelón (1919), i va realitzar una Antologia de Rousseau (1931), entre les seves publicacions es troben dues obres per a l'educació dels sordmuts de 1921 i 1927, i juntament amb el seu marit, Lorenzo de Luzuriaga, va fundar en 1922 Revista de Pedagogia, que es va editar fins a 1936.S
Va formar part activa del Lyceum Club, on dirigia la secció de Literatura, i des d'aquesta institució va pronunciar algunes conferències com “Psicologia de l'adolescència” o “Mares i fills” que han quedat recollides en la premsa.

Una part important dels seus articles els dedica a defensar "la causa de la dona”, el dret de la
dona a l'educació, a la cultura, i a la ciutadania, quan va arribar el debat polític, es va posicionar en favor del vot de la dona.

En 1936 publica “l'Ensenyament de la lectura i l'escriptura en l'ensenyament primari".

Es va exiliar a Argentina amb el seu marit, encara que va seguir treballant, no va obtenir el reconeixement que es mereixia. Va morir a Buenos Aires a l'any 1947.


Per saber-ne mes:

- Maria Luisa Navarro. Maestras de la República de FETE-UGT

- Psicólogues pioneres.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada