10 d’abr. 2011

Lola Velasco


Dolors Velasco va néixer a El Saucejo (Sevilla) el 26 de gener de 1917 i va morir el 9 d'Abril de 2.008.

Besnéta, néta i neboda de mestres, va canalitzar els seus estudis de magisteri a Sevilla des de 1931 fins a 1935 sense que pogués realitzar les oposicions davant l'inici de la Guerra Civil.

En el bienni 1931-1933, la II República va obrir més escoles que en els 50 anys anteriors. Eren conscients que l'endarreriment secular d'Espanya era a causa, en gran part, de la ignorància en què mantenien les classes populars, les oligarquias dominants. En aquest context arriba "Donya Lola" al Magisteri. Per això després del cop d'estat de 1936 va haver-hi una repressió selectiva i massiva contra els ensenyants. 15.000 mestres van ser assassinats o depurats pel franquisme.

Va començar fent classes particulars a Sevilla i Dos Hermanas en 1941, compaginant-les amb l'ensenyament públic en la qual va ingressar tres anys després. Va exercir la seva labor docent en el Col·legi Públic «Caudillo de la Paz», actualment el Cervantes, fins a 1979, en el qual es va jubilar a causa d'una malaltia auditiva.

Va contreure matrimoni en 1946 amb Fernando González, militar republicà amb el qual va tenir tres fills, tots ells professors.

El seu testimoniatge i vivències han estat recopilats en un documental que es va emetre a la Casa de la Província de Sevilla, i que forma part d'una exposició sobre l'Escola de la República organitzada per CCOO d'Ensenyament.

«Donya Lola», com era coneguda, serà primer nomenada filla adoptiva de la ciutat per petició popular i per «la seva tasca al servei de la societat».


Per saber-ne més:

- Entrevista a Lola Velasco. Una maestra del 34 El País 14/4/2006

- Maestra Dolores Velasco. "Doña Lola". Una maestra republicana. En el Blog de sociales del Col.legi Antonio Gala





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada