10 d’abr. 2011

Pilar de Madariaga Rojo


Va néixer el 21 d'abril de 1903 a Madrid, filla del militar liberal José de Madariaga Castro i d'Ascensión Rojo Regi, que va morir després del part.

Era la menor de vuit germans en una família de perfil republicà i científic. Tres dels seus germans eren enginyers de mines entre els quals destaca Salvador, assagista i historiador i ministre i ambaixador durant la II República. La seva germana Ascensión va ser una de les fundadores del Lyceum Club Femení, associació cultural feminista, i va treballar en la Creu Roja durant la guerra.

Pilar va estudiar de petita en el Col·legi Alemany de Madrid, i en l'Institut General i Tècnic Cardenal Cisneros, titulant-se en 1919. Es va llicenciar en Químiques en 1929 i va iniciar una carrera investigadora i docent. Va estudiar 3 anys a Estats Units becada per la JAE i per diverses Universitats entre elles la prestigiosa universitat de dones Vassar College, (*Poughkeepsie, Nova York), D'aquests tres anys de formació a Estats Units, en els quals va estudiar Espectroscòpía i Òptica Física, va portar a Espanya les tècniques espectroscòpiques aplicades en aquell país.

De 1932 a 1936 va ser investigadora en la Secció de Espectroscòpia de l'Institut Nacional de Física i Química (INFQ) dedicant-se a l'estudi de l'espectre del molibdè i va publicar els resultats amb Miguel Ángel Català en 1933. També va estudiar la concentració de mercuri en l'aire de les mines de Almadén.

De 1933 a 1934 va ser catedràtica de Física i Química de l'Institut de Puertollano. Estava afiliada a la FETE i va pertànyer a l'Associació Espanyola de Dones Universitàries (AEMU). En 1937 s'encarregava d'un orfenat a Alacant i va rebutjar l'oferta de fer classes a la Universitat
Vassar College, al·legant que en aquests moments era més necessària a Espanya.

Després de la guerra civil es va exiliar a Estats Units, donant un gir a la seva carrera professional doncs es va doctorar en literatura en Middlebury College i va ser professora de literatura espanyola en Vassar College, en l'estat de Nova York, fins a la seva jubilació en 1968, quan va tornar a Espanya.


Per saber-ne més:

- Maestras de la República de FETE-UGT




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada