10 d’abr. 2011

Carmen de Burgos

Va néixer a Almeria en 1867. Activista feminista, va ser una de les primeres dones espanyoles que va defensar el paper femení en la vida social i en la literatura.

Va ser professora de l'Escola Normal del Magisteri de Madrid. Amiga de Blasco Ibáñez, amb qui comparteix afinitats polítiques, i de tots els progressistes de l'època. Va ser companya
sentimental de Ramón Gómez de la Serna durant molts anys.

Es va dedicar sense descans a lluitar per les seves idees i per les causes més justes, entre elles, la defensa de la igualtat entre els sexes, i va desafiar a la societat, amb la seva conducta d'esquena als convencionalismes imperants, la qual cosa li va suposar la feroç crítica dels sectors més conservadors. Va ser la primera dona espanyola amb un càrrec de redactora en un periòdic i també la primera dona corresponsal de guerra. També va ser la primera escriptora espanyola que va tractar l'homosexualitat femenina en les seves obres, en un país i una època on el lesbianisme era ignorat i rebutjat per la gran majoria de la societat.

Va lluitar per la República, defensant ardentment el vot per a la dona, juntament amb Clara Campoamor.

Va pertànyer al Partit Radical Socialista i va ser una de les dirigents de la "Unión Republicana
Femenina" fundada per la Clara Campoamor, així com de l'associació "Cruzada de las mujeres españolas".

Lamentablement, Carmen de Burgos va morir jove, en 1931, quan es vivien els moments més exaltats del fulgor republicà. Es va sentir malalta donant una conferència i ja no va aconseguir reposar-se.


Per saber-ne més:


- Carmen de Burgos. Del bloc "Fil de vidre"

- Carmen de Burgos Seguí, la primera periodista espanyola. Revista Digital Dones.

- Mujeres en Melilla. Mª Ángeles Sánchez

- Documental Mujeres en la Historia. Carmen de Burgos. RTVE






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada