10 d’abr. 2011

Rosa Sensat Vilà


Rosa Sensat va néixer al Masnou dins d'una família marinera i artesana. El pare, capità de la marina mercant, va morir quan ella tenia 9 anys i la mare, embarassada de la segona filla, va decidir dedicar-se a la confecció de brodats i puntes al coixí amb la participació de les altres dones de la família. La iniciativa va tenir èxit i esdevingué un taller de prestigi que ocupava altres brodadores i proveïa algunes botigues de Barcelona.

Rosa Sensat era una excel·lent brodadora, però també destacava en els estudis. La mare i l'àvia van atendre els seus desitjos i van matricular-la a l'Escola Normal. També van buscar-li el millor col·legi particular per preparar els exàmens. Com no tenia on allotjar-se a Barcelona, van aconseguir que la directora del prestigiós Col·legi Barcelonès, Àngela Vallès, l'acceptés a casa seva. Així, aquesta professora es va convertir en el principal referent acadèmic i professional de Sensat i, finalment, en la seva sogra.

Als quinze anys Rosa Sensat ja era mestra al Masnou. Més tard va ser parvulista a Girona i a Madrid, on va entrar en contacte amb la Institució Lliure d'Ensenyament. També hi aconseguí el títol de mestra normal, el qual li permeté guanyar per oposició la plaça de labors de l'Escola Normal d'Alacant. Finalment, s’encarregà de les classes de ciències, la seva veritable passió, i hi pogué aplicar una metodologia innovadora fins que, en trobar-se embarassada, renuncià a la plaça i demanà el trasllat a una escola de nenes de Barcelona.

A Barcelona va exercir a Sant Martí i a l'escola de la Diagonal on va escriure un diari de classe que mostra el seu elevat grau de dedicació i entusiasme. Hi destaquen les activitats capdavanteres, com organitzar sortides escolars o reduir el temps dedicat a labors, per destinar-lo a l'estudi de la natura o a fer pràctiques de tipus experimental. En tot moment es fa palesa la voluntat de crear un ambient escolar acollidor, similar al d'una llar, i enfortir el caràcter de les nenes i el seu sentit de la dignitat.

L'any 1914 Rosa Sensat va ser nomenada directora de la secció de nenes de l'Escola del Bosc, primera escola a l'aire lliure de Catalunya, on va poder aplicar el seu ideari pedagògic en unes condicions òptimes. Malgrat tot, quan es proclama la Segona República, va acceptar deixar la seva estimada escola i assumir la direcció del Grup escolar Milà i Fontanals, on, més tard, va haver d’afrontar la guerra.

Rosa Sensat va ser una gran divulgadora. Va participar en congressos i va impartir cursos i conferències on explicava els principis de l'Escola Nova i els plantejaments del moviment internacional a favor d'un ensenyament domèstic de caire científic. Les seves principals aportacions es van concretar en propostes encaminades a racionalitzar els continguts i la didàctica de les matèries escolars considerades exclusivament femenines, així com a apropar els principis científics a la realitat i les vivències de l'alumnat. Eren en realitat les dues cares d'una mateixa moneda, la necessitat de renovar la didàctica de les ciències per fer-les més vitals i més atraients i la necessitat de bastir uns arguments inqüestionables que permetessin la incorporació de sòlids coneixements científics en els programes de les escoles femenines.

Aquesta doble proposta cal inscriure-la en el marc del feminisme català de principis del segle XX, moviment al qual Sensat va estar estretament vinculada. De fet, se la pot considerar una figura clau, ja que va actuar de fil conductor entre la generació de les primeres feministes catalanes i la posterior fornada de mestres compromeses en la modernització i dignificació de l'escola de nenes. (Diccionari Biogràfic de Dones)


Per Saber-ne més:

- Sobre Rosa Sensat i la seva obra. Diccionari Biogràfic de Dones.

- Associació de mestres Rosa Sensat









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada