10 d’abr. 2011

Josepa (Pepita) Uriz i Pi


Va néixer a Navarra, en 1883. Va ser professora de pedagogia de l'Escola Normal de Lleida, si bé és més coneguda per la seva faceta sindical –va ser Secretària General de FETE UGT- i per la seva implicació política amb la II República.

Propera a la Institució Lliure d'Ensenyament, tenia una molt definida vocació de mestra. Va estudiar a França i Alemanya, on va aprendre els nous mètodes per reformar el sistema educatiu i científic del país.

Defensora dels drets de les dones, de l'ensenyament laic, activa i científica, va ser expedientada per iniciativa de l'Església per proposar als seus alumnes la lectura del llibre de Margarita Nelken La condició social de la dona a Espanya, i sancionada, en 1925, amb la separació del servei per un any.

Amb l'arribada de la II República és nomenada directora de l'Escola de Magisteri de Lleida, exercint el càrrec fins a 1934.

Durant la República va participar en les missions pedagògiques realitzades a la Val d'Aran, amb l'objectiu d'instruir a la població analfabeta catalana.

Va ser militant del PSUC. En 1934 va fundar l'Organització Espanyola de Dones Antifeixistes.

En acabar la Guerra Civil es va exiliar a França, primer, i a Alemanya, després, on va morir en data desconeguda.


Per saber-ne més:

- Pepita Uriz Pi. Diccionari Biogràfic de dones

- Josepa (Pepita) Uriz i Pi PDF. Dones de Lleida : de la restauració a la Guerra Civil / pròleg de Mari Ángeles Calero ; textos d'Eulàlia Vega ... [et al.]. Lleida: Alfazeta, 2010. p. 97-103




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada