6 d’abr. 2011

La reculada dels drets de les dones en el franquisme

Els nous models culturals femenins que es van desenvolupar i van florir durant la II República -que encoratjaven la llibertat i l'autonomia personals-, van anar frontalment rebutjats pel franquisme, que va intentar eradicar-los d'arrel.

Les dones van tornar a estar subjectes a les limitacions dels codis vuitcentistes que els arrabassaven la seva llibertat personal i les retornaven una posició de desigualtat jurídica i de dependència pel que fa als pares i marits. També van perdre, igual que els homes, els seus drets polítics.

Amb tot, malgrat l'especial duresa que va revestir la repressió franquista dirigida a les dones de la República, l'experiència dels canvis experimentats per les dones durant la II República va marcar de forma profunda la història d'Espanya, i sobre la seva base, mai eradicada, es va edificar la recuperació de la ciutadania civil i política a partir de la constitució de 1978.


És en els anys de la República quan les dones espanyoles, silenciades i marginades durant segles, comencen a fer escoltar les seves veus, a lluitar pels seus drets i a convertir-se en subjectes d'acció social.
I va ser per aquest atreviment pel que, després de la seva derrota, van ser exiliades i de nou, silenciades.
Les memòries que ens van deixar són un llegat molt valuós perquè permeten apropar-nos a la història des d'un altre punt de vista. 
Susanne  Niemöller


Et recomanem:

- El model de dona del franquisme Un bloc fet amb el treball de recerca de batxillerat de la Clara Tur Muñoz i la Maria Pomés Lorencés, alumnes de l’IES Francisco de Goya de Barcelona.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada