8 d’abr. 2011

Margarida Comas i Camps


Va néixer a Alaior (Menorca) el 25 de novembre de 1892. El seu pare era un mestre amb idees liberals que va participar activament en els moviments de renovació pedagògica de la seva època, mantenint intensa relació amb la Institució Lliure d'Ensenyament.

Margarida, les seves tres germanes i el seu germà van realitzar estudis de magisteri i van treballar com a docents. En obtenir el títol de mestra, Margarida va acompanyar al seu pare en un viatge pedagògic de quatre mesos per diversos països d'Europa.

Va finalitzar els seus estudis en 1915, amb el número 1 de la Secció de Ciències, i el claustre de professors la va proposar per al lloc de professora titular a l'Escola Normal de mestres de Santander, on va manifestar la seva inquietud pels mètodes actius en l'ensenyament de les ciències. Va realitzar en la Sorbona de París les investigacions per a la seva tesi doctoral. Va obtenir el grau de Doctora en Ciències a la Universitat de Barcelona.

Mostra de la seva activitat divulgadora van ser les seves conferències sobre "Evolució i Herència" a la Universitat Internacional de Santander i els diversos articles sobre genètica i altres temes científics que va publicar en la Revista de Pedagogia.

El 1931 va ser nomenada directora de l'Escola Normal de la Generalitat del nou règim republicà. El 1934 va ser professora agregada de Biologia Infantil i metodologia de les Ciències de la Naturalesa a la Universitat de Barcelona; d'aquesta manera es va convertir en la primera professora de la facultat de pedagogia de la UB.

A l'inici de la guerra de 1936, Margarida Comas es trobava a Madrid, i des d'allí es va traslladar a Bilbao, des d'on va creuar la frontera per Irun. A Anglaterra va continuar amb la propaganda antifeixista i es va fer càrrec de l'educació dels nens i nenes refugiats.

Entre el seus llibres: La coeducació dels sexes (1931)

Va morir a Exeter en 1973.


Per saber-ne més:

- Margarida Comas i Camps a la Viquipèdia

- Margarita Comas Camps. URXELLA

- Bibliografia a l'Enciclopedia.cat

- Biografia a Mujeres de Ciencias.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada